כנס הקומפוסט ה-1 נערך במוזיאון הטבע בירושלים ביום חמישי, 24/06/2021
אז נסעתי לירושלים לכנס הקומפוסט ה-1 להיות חלק מדפי ההיסטוריה. הפקה מאד יפה ומכובדת של קבוצת מהפח ירוק קומפוסט ירושלמי בכניסה קיבלנו תגי שם על עלים... גדולים..... בין מצחיק למגוחך. זרמתי עם הגימיק (עד שלא יכולתי יותר).
החברה מ-מהפח גייסו אנשים מכובדים ורציניים לפאנל: ראש העיר ירושלים הגיע לברך והלך (מה שנקרא - נתן הופעה). גב' נעמי צור פעילה סביבתית, בעברה סגנית ראש העיר שניכר שהנושא קרוב לליבה. ירדן שני רוקמן - ראש תחום מחזור במשרד להגנת הסביבה. איך לומר: אחת שאכפת לה (אני מקמפסטת מגיל 6), הביאה לפאנל הרבה ידע, ניסיון ומעט אמונה. אמרה את ה-usual - זה ריצת מרתון, ידרשו 15 שנה. הקהל אגב לא אהב לשמוע את זה. עוד בפאנל ישבו Amiad Lapidot האחד והיחיד, אופטימיסט חסר תקנה עמיעד מאמין שעכשיו זה הזמן כי המשבר כבר כאן ("אלוהים מביא תרופה לפני שהוא נותן את המכה") סגר את הפאנל אריה קינג - סגן ראש העיר. מדבר סבבה אך הקשר שלו לשטח בנושא פעילות הקבוצה - רופף משהו. ומנהל ה-מהפח Dvir Ben Aharon שניהל את הפאנל, נשא דברים, בירך את המוזמנים ונטע תקווה (שזה חשוב). הוא סיפר על 5,000 טון פסולת אורגנית שמופרדת בשנה בזכות הפרויקט בתמיכת העיריה וסיפר על האספירציות שלו להתרחב לערים נוספות, לתחום המוסדי ועוד (תקראו בהמשך תבינו למה זה אספירציות).
הכל זה מספרים. תתכוננו
אח"כ התפזרנו למעגלי שיח. בחרתי ב-copy paste כדי לראות איך לשכפל את המודל לעירי המתפתחת - ראש העין. במעגל דביר ויותם (אחד הפרויקטורים) נידבו מספרים נוספים: 2500 קומפוסטרים בעיר, 18,000 אנשים הרשומים בדאטה בייס שלהם (ב-10 שנים) ואת המספרים המרשימים האלו מובילים 3 אנשים ב-2 משרות וזה בעיר שיש לה משאבים (בוא נגיד ש-2 המשרות הללו עולות לעיריה בשנה 300,000 ש"ח). ועוד משהו: לעיריה יש מרסקת גזם והגזם המרוסק מפוזר בנקודות מוסכמות ברחבי העיר לטובת המקמפסטים. שאפו גדול! באמת!
טוב. או שהמספרים לא נכונים או שהחברה לא צועקים מספיק חזק או שפוליטית או עסקית רוצים להשאיר אותם קטנים ונחמדים.
ואני אסביר: 5,000 טון פסולת בשנה חוסכים רק מהיטל הטמנה ודמי טיפול כ-1,250,000 ש"ח לפי 250 ש"ח לטון
(זה הסכום שהעיריה משלמת למתקן המחזור גרינט) אם אני ראש העיר (וראש עיריית י-ם הוא רואה חשבון) אני מתקצב 6 משרות (פי 3 מהמשרות היום) ומכפיל את הכמות ל-10,000 טון בשנה. בואו תבינו כמה 10 אלף טון בשנה (נראה מרשים) זה כלום: אם בירושלים חיים 900,000 תושבים וכל אחד מהם מייצר בממוצע 0.5 קילו פסולת אורגנית ביום הרי שבשנה מייצרים שם 162 אלף טון.
רק פסולת אורגנית!
הפעילות של ה-מהפח ב-10 אלפים טון היא 6 אחוז. (מה שאומר שהיום הם מטפלים בפחות מ3% מהמפסולת האורגנית בלבד) וזה רבותי - טיפה בי-ם
אז למה ראש העיר לא רוצה להכנס לזה? כמה סיבות:
רוב האנשים לא מפרידים במקור, לא רוצים להפריד במקור, זה מגעיל אותם והם מפחדים (אבל להפריד בקבוקים, נייר ולאסוף את הקקי של הכלב שלהם הם כן יכולים. למה? כי המדינה וחוקי העזר של העיריה מחייבים אותם)
כי יש לו הסכמים עם מפעל המחזור גרינט. שמו שם מאות מיליוני שקלים, ההכנסה שלהם היא לפי הטונאז' בשערי המפעל והם רוצים את כל הזבל לעצמם (ת'כלס. זבל = כסף. הרבה כסף) ולכן הם צריכים את מהפח קטן, חמוד, חברתי ושלא ירים את הראש יותר מדי.
אולי המספרים לא מדויקים. הם לא מטפלים ב-5,000 טון אלא הרבה פחות ופשוט לא שווה לתקצב עוד את הנושא הזה. (טיפ לדביר- פתחו שיטה להערכה מדויקת של המשקלים)
שורה תחתונה
הסתכלתי ימינה, הבטתי שמאלה אחלה אנשים, עיניים בורקות, מחויבות בשמיים ותגי שם על עלים גדולים. יצאתי ברגשות מעורבים.
אנשים שעושים רעש מלמטה, מציקים לרשויות שלהם ועסוקים בפעילות נקודתית, מקומית. חברים באהבה: זה אולי מהפח ירוק אבל בטח לא מהפך ירוק.
ולכן הפתרון היחיד כפי שאני רואה יגיע מלמעלה. פתרון רגולטורי וקשור אך ורק ב-כסף והרבה. כי ברגע שישקלו לנו את הזבל בבית ויחייבו אותנו להפריד אנחנו ניצא מגדרנו כדי להפריד הכל!!! גם Einat Last מ עץבעיר CityTree شجرة بالمدينة מבינה את זה. חאלס, נמאס לה לקמפסט לכל השכנים מהשכונה. תשלמו על זה רבאק. כמה שאת צודקת עינת
ולא ירדן, אין לנו זמן לחכות 15 שנים עד שיקרה פה משהו. אנחנו לא בריצת מרתון אנחנו ב-פיניש של המרתון (צדק יהונתן תפוחי שזעם מהקהל).
תודה גדולה ל- מהפח ירוק קומפוסט ירושלמי מחזק ידיכם. וידי כולנו.
כשחזרתי הביתה קצת קימפסטי. בשביל הנשמה וכדור הארץ כמובן. שבת שלום.
*הערה
הנתונים עודכנו לאחר שיחה עם יועץ פסולת מומחה.
Comments